GIBALNA ABECEDA

Program je namenjen otrokom od 3. do 6. leta starosti.

CILJI PROGRAMA:​

 • Osvajanje široke palete gibalnih izkušenj
 • Spoznavanje različnih športnih panog
 • Razvijanje otrokovih gibalnih sposobnosti
 • Sistematično spoznavanje z osnovami gibanja, druženja in interakcije v skupini
 • Razvijanje otrok v zadovoljne, samozavestne in zdrave posameznike.
 • Delo temelji na sistemu od lažjega, enostavnega, znanega k težjemu, zapletenemu, neznanemu- skupaj postopoma in predano.

V PROGRAMU GIBALNE ABECEDE SE SREČAMO Z:

 • Naravnimi oblikami gibanja (plazenja, lazenja, hoja, tek, plezanja, skoki (daljina, višina, globina), padci)
 • Elementarnimi igrami
 • Tekalnimi igrami
 • Spoznavanje osnov športov in njihov pravil
 • Šola teka, atletska in gimnastična abeceda
 • Spoznavanje različnih športov in iger z žogo (mini rokomet, mini košarka, mini nogomet, mini odbojka, mini hokej)

POTEK PROGRAMA:

Program bo potekal celo šolsko leto 2021/2022, 1x na teden. Preden pričnemo z vadbo poskrbimo še za varen prihod otrok v dvorano, jih spodbujamo k samostojnemu preoblačenju in jim ob enem pomagamo, če je to potrebno. Ključno je, da je pri otrocih telesna vadba zabavna, a jim hkrati predstavlja izziv, zaradi katerega se potrudijo in dosežejo zastavljene cilje.

PRIČETEK PROGRAMA:

v tednu od 13. 9. naprej

POGOSTA VPRAŠANJA
Kaj sploh je gibalna abeceda?

Gibalna abeceda je otroku prijazen program, kjer bomo poskrbeli, da bodo otroci uživali v gibalbih aktivnostih. Pri tem ne podpiramo tekmovalnega načina vadbe, pač pa skušamo doseči naš primarni cilj – da otroci vzljubijo šport in se na prijeten način spoznajo z različnimi vsebinami. Otroci bodo razdeljeni v čim bolj homogene skupine, mi pa bomo poskrbeli, da bodo varno in skrbno pripeljani na ure vadbe, kjer bodo osvajali svoje prve gibalne korake.

Zakaj gibalne dejavnosti za otroke?

Zavedati se moramo, da gibalne dejavnosti prinašajo v življenje otrok marsikaj dobrega. Telesna dejavnost je izrednega pomena za zdrav razvoj otroka, v jesenskih in zimskih mesecih pa je gibanje na prostem zelo omejeno. Otrok se z redno dejavnostjo priuči določene samodiscipline in vztrajnosti.

Kako vpišem otroka v program gibalne abecede?

Vljudno vas prosimo, da prijavnico čim hitreje oddate oz. do določenega datuma na prijavnici. Lahko pa prijavite otroka tudi preko e-mail naslova info@poskokec.si

Kateri dan bo moj otrok imel vadbo?

Če na letaku dan vadbe še ni zapisan bomo glede na vpis formirali skupine. Natančen dan vadbe vašega otroka boste izvedeli na informativnem sestanku (datum informativnega sestanka je zapisan na prijavnem listu) oz. na osebnem obvestilu, ki ga bo otrok prejel pred prvo uro vadbe, napisan pa bo tudi na naši spletni strani.

Ali je prihod na informativen sestanek nujen?

Prihod starša na informativen sestanek ni nujen, vendar je zaželjen, saj na sestanku podrobno predstavimo potek celotne vadbe gibalne abecede.

Kdaj začne vadba in koliko časa poteka?

Vadba pri gibalni abecedi prične v tednu od 17. 9.2018 naprej in poteka enkrat tedensko do drugega tedna junija. V času šolskih počitnic in državnih praznikov se vadba ne izvaja.

Kako poteka posamezna vadbena ura gibalne abecede?

Pri vsaki skupini so prisotni 2 do 4 vaditelji, ki skrbijo, da vadbena ura poteka nemoteno. Vsako vadbeno uro pričnemo z uvodnim pogovorom. Pogovorimo se, kaj bomo počeli, ponovimo pravila ter se skupaj pripravimo na uvodni del ure, kjer se najprej ogrejemo z različnimi tekalnimi igrami. Po uvodnem delu sledi specialno ogrevanje, kjer še dodatno razgibamo prav vsak del telesa. V glavnem delu se srečamo z različnimi poligoni, elementarnimi igricami, novimi pripomočki… Skačemo, tečemo, plezamo, lazimo, plazimo, hodimo, dvigamo, prenašamo… V zaključnem delu pa nas največkrat čaka umirjanje, počasna hoja ali pogovor o pravkar zaključeni uri.

Kaj potrebuje otrok za obiskovanje programa gibalne abecede?

Otroci naj imajo s seboj športno opremo (trenirka oz. kratke hlače, majica, čisti copati lahko telovadni lahko pa so tudi »hišni copati« z gumo na spodnji strani podplata) ter napitek. Dobronamerno odsvetujemo sladke sadne sokove in gazirane pijače. Priporočamo vodo ali nesladkane napitke.