Gibalna abeceda

TELOVADBA ZA OTROKE OD 3.-6. LETA

Zgodnje otroštvo in predšolsko obdobje odločilno vpliva na to, kakšen bo človek, ko odraste. Del te podobe je mogoče oblikovati le z ustreznimi gibalnimi dejavnostmi.

CILJI PROGRAMA:

 • Osvajanje široke palete gibalnih izkušenj
 • Spoznavanje različnih športnih panog
 • Razvijanje otrokovih gibalnih sposobnosti
 • Sistematično spoznavanje z osnovami gibanja, druženja in interakcije v skupini
 • Razvijanje otrok v zadovoljne, samozavestne in zdrave posameznike.
 • Delo temelji na sistemu od lažjega, enostavnega, znanega k težjemu, zapletenemu, neznanemu- skupaj postopoma in predano.

V PROGRAMU GIBALNE ABECEDE SE SREČAMO Z:

 • Naravnimi oblikami gibanja (plazenja, lazenja, hoja, tek, plezanja, skoki (daljina, višina, globina), padci)
 • Elementarnimi igrami
 • Tekalnimi igrami
 • Spoznavanje osnov športov in njihov pravil
 • Šola teka, atletska in gimnastična abeceda
 • Spoznavanje različnih športov in iger z žogo (mini rokomet, mini košarka, mini nogomet, mini odbojka, mini hokej)

POTEK PROGRAMA:

Program bo potekal celo šolsko leto 2019/2020, 1x na teden.

Preden pričnemo z vadbo poskrbimo še za varen prihod otrok v dvorano, jih spodbujamo k samostojnemu preoblačenju in jim ob enem pomagamo, če je to potrebno.

Ključno je, da je pri otrocih telesna vadba zabavna, a jim hkrati predstavlja izziv, zaradi katerega se potrudijo in dosežejo zastavljene cilje.

V predšolskem obdobju imajo pomembno vlogo gibalne aktivnosti, ki so sistematično načrtovane, upoštevajo celostni razvoj predšolskega otroka, so privlačne in domiselne ter omogočajo otrokom, da gradijo pozitivne gibalne izkušnje.

PRIČETEK:

od sredine septembra naprej (odvisno od dneva in lokacije skupine)

GALERIJA

POGOSTA VPRAŠANJA

Gibalna abeceda je otroku prijazen program, kjer bomo poskrbeli, da bodo otroci uživali v gibalbih aktivnostih. Pri tem ne podpiramo tekmovalnega načina vadbe, pač pa skušamo doseči naš primarni cilj – da otroci vzljubijo šport in se na prijeten način spoznajo z različnimi vsebinami. Otroci bodo razdeljeni v čim bolj homogene skupine, mi pa bomo poskrbeli, da bodo varno in skrbno pripeljani na ure vadbe, kjer bodo osvajali svoje prve gibalne korake.

Zavedati se moramo, da gibalne dejavnosti prinašajo v življenje otrok marsikaj dobrega. Telesna dejavnost je izrednega pomena za zdrav razvoj otroka, v jesenskih in zimskih mesecih pa je gibanje na prostem zelo omejeno. Otrok se z redno dejavnostjo priuči določene samodiscipline in vztrajnosti.

Vljudno vas prosimo, da prijavnico čim hitreje oddate oz. do določenega datuma na prijavnici. Lahko pa prijavite otroka tudi preko e-mail naslova info@poskokec.si

Če na letaku dan vadbe še ni zapisan bomo glede na vpis formirali skupine. Natančen dan vadbe vašega otroka boste izvedeli na informativnem sestanku (datum informativnega sestanka je zapisan na prijavnem listu) oz. na osebnem obvestilu, ki ga bo otrok prejel pred prvo uro vadbe, napisan pa bo tudi na naši spletni strani.

Prihod starša na informativen sestanek ni nujen, vendar je zaželjen, saj na sestanku podrobno predstavimo potek celotne vadbe gibalne abecede.

Vadba pri gibalni abecedi prične v tednu od 17. 9.2018 naprej in poteka enkrat tedensko do drugega tedna junija. V času šolskih počitnic in državnih praznikov se vadba ne izvaja.

Pri vsaki skupini so prisotni 2 do 4 vaditelji, ki skrbijo, da vadbena ura poteka nemoteno. Vsako vadbeno uro pričnemo z uvodnim pogovorom. Pogovorimo se, kaj bomo počeli, ponovimo pravila ter se skupaj pripravimo na uvodni del ure, kjer se najprej ogrejemo z različnimi tekalnimi igrami. Po uvodnem delu sledi specialno ogrevanje, kjer še dodatno razgibamo prav vsak del telesa. V glavnem delu se srečamo z različnimi poligoni, elementarnimi igricami, novimi pripomočki… Skačemo, tečemo, plezamo, lazimo, plazimo, hodimo, dvigamo, prenašamo… V zaključnem delu pa nas največkrat čaka umirjanje, počasna hoja ali pogovor o pravkar zaključeni uri.

Otroci naj imajo s seboj športno opremo (trenirka oz. kratke hlače, majica, čisti copati lahko telovadni lahko pa so tudi »hišni copati« z gumo na spodnji strani podplata) ter napitek. Dobronamerno odsvetujemo sladke sadne sokove in gazirane pijače. Priporočamo vodo ali nesladkane napitke.

GALERIJA